Inname van medicijnen is foutgevoelig. Zich vergissen in dosis, wijze, soort, tijdstip of inname kunnen ernstige gevolgen hebben. Het is daarom zeer belangrijk om bewustheid te creëren rond correcte medicatie en te weten hoe men vergissingen kan vermijden.
Oorzaken
Tussen een doktersafspraak en effectieve inname van de medicijnen zit een lange weg. Dit kan invloed hebben op de correctheid van de boodschap over de toedieningswijze of de duidelijkheid van medicatieschema. Senioren kunnen vaak niet zelf naar de apotheker of worden overweldigd met alle verschillende medicatie. Ook voor het aanreiken, uitzetten en toedienen zijn verschillende partijen betrokken waardoor er veel kans bestaat op vergissingen.
Verkeerd klaarzetten en toedienen van geneesmiddelen en communicatieproblemen tussen zorgverleners worden beschreven als de belangrijkste knelpunten. Vaak zijn de bijsluiters ook te klein geschreven waardoor de senior deze moeilijk kan lezen. Het ontbreken van een duidelijke toedienlijst en zorgplan maken het voor zorgverleners alsook de senioren erg moeilijk precies te weten welke medicijnen ze wanneer moeten toedienen of innemen.
Oplossingen
Apothekers spelen een belangrijke rol in het opsporen van medicatieproblemen. Er wordt in verschillende landen geëxperimenteerd met samenwerkingsmodellen tussen arts, apotheker en patiënt. Dit kan door middel van een e-zorgplan waarbij alle betrokken partijen rechtstreeks toegang hebben tot het zorgplan van de patiënt. Dit bevordert de opvolging en rechtstreekse betrokkenheid met de senior.
Een hulpmiddel die vaak gebruikt wordt is de medicijn-doseerdoos. Zo kan men een makkelijk overzicht behouden van welke medicatie wanneer genomen moet worden en kan men ook zien wanneer medicatie niet werd ingenomen. Ook bestaat tegenwoordig een automatische medicijndispenser die telkens op het juiste tijdstip, de juiste medicatie voorziet. Het herinnert de senioren ook wanneer zij hun medicatie moeten innemen.
Extra
Ook het correct bewaren van medicijnen is belangrijk. Hou ze op een droge plaats, dus niet in de badkamer of keuken. Bewaar geneesmiddelen enkel in de koelkast indien dit uitdrukkelijk vermeld is. Telkens een sticker aanbrengen met belangrijkste gebruiksaanwijzingen, dosis, vervaldag en innamehoeveelheid is een makkelijk middel om een duidelijk overzicht te behouden.
Verder moeten duidelijke afspraken gemaakt worden tussen eventueel de assistent, thuisverpleging en andere instanties om de senioren te herinneren de medicatie correct en tijdig in te nemen. Mochten er twijfels over een geneesmiddel of bepaalde reacties optreden na inname, contacteer meteen de arts.
Bronnen:
Bronnen
https://thesis.eur.nl/pub/12120/Dingenouts%20I%20328486.pdf
댓글